Går det att undvika att bli hackad? Här kommer några kloka ord från vår samarbetspartner Panda Security
Går det att undvika att bli hackad? Här kommer några kloka ord från vår samarbetspartner Panda Security Kommer du, eller ditt företag att bli hackade i år? Sannolikheten är större än du anar men det finns enkla vägar att minska risken och vägar att hantera incidenter. I grunden handlar det om att ta hjälp av både antivirus och säkerhetsmjukvara samtidigt du som individ behöver vara medveten, hantera dina lösenord säkert och se till att du har backupper.
- Lösenordshygien. Enkla lösenord som är återanvända överallt och ger hackare tillgång till all din data. Så ser verkligheten ut men det precis så kass som det låter! När hackarna fått hela inloggnings och lösenordsdatabasen från din lokala förening eller butiksinloggning är det fritt fram att prova dina uppgifter på Microsoft, Google, Apple och PayPal och det kan bli en dyr historia. Ha olika lösenord överallt, gärna i nivåer baserat på viktighet. Se även till att lösenorden är så snuskiga att du ogärna avslöjar dem (på riktigt). När du sedan har 10+ lösenord kan det vara läge för en bra lösenordshanterare, tex Lastpass eller 1Password så att du kan komma åt lösenorden enkelt och säkert.
- Antivirus & antimalware-mjukvara! Panda Security, Sophos, AVG eller Microsoft Defender (inbyggd i Windows). Det viktigaste är inte vilken mjukvara du använder utan att den som finns är aktiv och uppdaterad. Tusentals anställda jobbar kontinuerligt med att hålla din dator ren och säker. Detta innebär inte att din dator för den sakens skull är hundraprocentigt säker men det gör det svårare och ökar sannolikheten att hackarna väljer ett annat mål. Det här fungerar rent krasst precis som för ett inbrottslarm i en villa eller lägenhet. Om du har larm och grannarna inte har det så går tjuvarna sannolikt till grannarna.
- 2FA, “two factor authentication” eller “multifaktorautentisering”. Detta fungerar precis som när du verifierar en kortbetalning på nätet med BankID. Det finns en rad olika tjänster från Microsoft, Google och Apple och andra som bygger på att du först tillfrågas om lösenord eller uppgifter och sedan anger en kod från en annan enhet. Sannolikheten att en hackare både kommit åt din dator och din telefon, alternativt något du vet i kombination med något du har eller är, är mycket låg och ökar säkerheten drastiskt. Genom att aktivera 2FA även på företaget gör du vardagen säkrare.
- Backup. Vi kan börja med att din dator kommer att gå sönder och när den går sönder kan det bli jobbigt. Antingen pajar den av sig själv eller också kommer du själv av misstag eller någon annan att förstöra den åt dig. Om du överlåtit processen till någon annan är det förenat med en stor kostnad där du betalar till kriminella om du vill ha tillbaka information. Har du sönder datorn själv så är allt också borta. Lösningen kallas backup. Det kan också vara bra att backuppenheten är frånkopplad när den inte används eller att du använder en extern backuptjänst online.
- Uppdatera ALLT! De flesta uppdaterar sin dator lite då och då, men hur är det med routern, spelkonsolen, telefonen, paddan och andra enheter du använder. Hackare i privat och statlig sektor har som yrke att låsa datorer för att pressa på pengar, stjäla data och lura användare, politiker, privatpersoner och pensionärer. De letar aktivt offer och använder när de kan ”zero-day exploits” dvs säkerhetshål som är helt nyupptäckta. Antivirussystem och brandväggar hanterar ofta konstiga beteenden men vissa slipper igenom och när uppdaterade du senast din hemmabrandvägg och vilket antivirus har du på din padda?
- Segmentera nätverken. Dammsugaren, webbkameran, det smarta kylskåpet? En amerikansk bank blev tidigare hackad genom en uppkopplad termostat till akvariet i lobbyn. När du nästa gång köper en kul och billig övervakningskamera och ansluter den till företagsnätverket eller ditt hemmanät… Vem övervakar vem egentligen? Segmentera och anslut dammsugare och övervakningskameror som kommunicerar utåt till ett separat gästnätverk separerat från dina egna datorer.
På Farsight arbetar vi kontinuerligt med IT-säkerhet och vi använder Panda Fusion 360 från Panda Security i kombination med avancerade brandväggar från WatchGuard eller Ubiquity för att övervaka och säkra våra kunders datorer och automatiskt detektera och skydda kundernas nätverk och data. Panda Security köptes för ca 2 år sedan upp av en stor amerikansk IT-säkerhetskoncern och brandväggsleverantör, WatchGuard, som ville komplettera sitt redan starka utbud. Farsight använder WatchGuards brandväggar och tillkommande säkerhetsmjukvaror in kombination med Panda Fusion 360 för att övervaka och säkra all inkommande och utgående trafik samt skydda och detektera samtliga datorer och hela nätverket.
Vill du ha rådgivning, se över er IT-säkerhet, eller uppgradera säkerheten till nästa nivå så står vi gärna till ert förfogande!
Kika gärna på Panda Securitys artikel. https://www.pandasecurity.com/en/mediacenter/security/avoid-getting-hacked-2022/